2022-04-13 08:59:40• hírek • Bede Emőke

Rangos versenyen zsűrizett a Nachbil Pincészet borásza

A VinAgora Nemzetközi Borverseny indulása óta a világ szakmailag legelismertebb versenyei közé tartozik. Jól bizonyítja ezt, hogy megszerezte a legfontosabb nemzetközi szakmai szervezet, az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) védnökségét, illetve aktív tagja a VINOFED-nek, azaz a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének is. A VinAgora ugyanakkor nem csak azzal emelkedik ki a magyarországi versenyek közül, mert a külföldi pincészetek is szép számban képviseltetik magukat a nevezők között, hanem azzal is, hogy zsűrije széles nemzetköziséget képvisel, tagjai minden évben a világ legelismertebb borszakértői közül kerülnek ki.

„Világszínvonalú borokat az tud készíteni, aki vállalja, hogy munkájáról a nemzetközi borvilág ízlését és a bor világpiacát jól ismerő szakértők adnak visszajelzést. Éppen ezért minden nemzetközi borverseny elengedhetetlen feltétele a változatos összetételű, számos országból érkező, széleskörű kóstolási tapasztalattal rendelkező tagokból álló zsűri. A VinAgora Nemzetközi Borverseny szervezői minden évben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ez a feltétel maradéktalanul teljesüljön. A nemzetközi szabályoknak megfelelően bírálóink legalább fele külföldi, összesen közel 15 országból. Hivatásukat tekintve többségük borász, de van köztük számtalan szakíró, sommelier, borkereskedő is” – ismerteti a zsűrizésre vonatkozó hitvallását weboldalán a VinAgora.


A bortermelők számára tehát nem kis elismerést jelent, ha a nemzetközi borverseny illusztris zsűrije elismerően nyilatkozik a benevezett nedűről, azonban legalább akkora megtiszteltetést jelent az is, ha valakit borbírálónak kérnek fel e rangos versenyen.



Zajlik a zsűrizés. Fotó: VinAgora Nemzetközi Borverseny Facebook-oldala


Számunkra, Szatmár megyeieknek mindez azért lehet érdekes és büszkeségre okot adó, mert bizony a Nachbil Pincészet borászát, Serli Csillát is felkérték, vegyen részt a VinAgorára beérkező borok értékelésében. A krasznabélteki borászat szakértője szőlészeti és borászati tanulmányait Budapesten végezte, a szakma szeretete pedig családjában több generációra vezethető vissza. A zsűrizés nem idegen terep számára, hiszen míg a versenyek egy részén a Nachbil borainak eredményeit várja izgatottan, addig más megmérettetéseken ő maga is a borbírálók között foglal helyet. S noha immár 20 éve véleményezi a versenyekre benevezett különböző borokat, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen való zsűrizés mégis egy különleges, és roppant megtisztelő feladat volt Serli Csilla számára.


„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen, nemzetközi szinten is legjobbak közé sorolt versenyben zsűrizhettem, hiszen ezzel nem csak az én munkámat, hanem a Nachbil eredményeit is elismerték. Borbíráló ugyanis csak olyan borászat szakértője lehet, amely az elmúlt években bizonyított, azaz amelynek borait hazai és nemzetközi szinten, a legrangosabb versenyeken is díjazták már” – nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Serli Csilla.


E kitételnek a krasznabélteki pincészet pedig teljes mértékben megfelel. Ahogyan arról tavaly ősszel például beszámoltunk, a pincészet borait a OIV által is akkreditált Berliner Wine Trophy-n, a borvilág egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén is mérlegre tették. E próbán valóban csak a legjobb nedük kerülnek díjazásra, hiszen a versenyen az OIV szabályainak megfelelően a beérkezett boroknak kategóriánként legfeljebb csak a 30 százalékát díjazhatják, így az elnyert érmek különösen nagy presztízzsel bírnak a borvilágban.


A Berliner Wine Trophy nyári kóstolása 2021. október 8. és 17. között zajlott, a benevezett minták között pedig ott voltak a Nachbil bioszőlőtermesztésből származó borai is, melyek rendkívüli eredménnyel zártak a versenyen. A krasznabélteki pincészet 2020-as Sauvignon Blanc bora, 2018-as Kékfrankosa, 2018-as Feketeleánykája, valamint a '18-as Syrah Reserve és az ugyanebből az évből származó Cuvee Selection Red is olyannyira elnyerte az ítészek tetszését, hogy aranyéremmel jutalmazták őket.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: